Privat
Vi guidar er genom bygglovsprocessen och förklarar de olika momenten. Inom företaget har vi experter på bostadutformning och lämplighet. Vi arbetar flexibelt i kommunikation med byggherren och myndigheter. Kommunikationen kan även omfatta andra kompetenser inom byggprocessen.
Liten lathund om bygglov:
Lov beviljas:
Ett beviljat bygglov är ett tillstånd för byggherren att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av en byggnad eller en anläggning. De åtgärder som kräver bygglov regleras i Plan- och bygglagen, PBL. Ansökan om bygglov hanteras av byggnadsnämnden och beslut fattas på de handlingar som byggherren lämnat in. Byggnadsnämnden begär ofta att byggherren kompletterar sin ansökan innan ansökan kan bedömas. När ansökan har ett komplett underlag för byggnadsnämndens bedömning ska besked lämnas inom 10 veckor. Tiden kan förlängas om det anses nödvändigt för att ansökan ska kunna bedömas rättvist.
Anmälan:
Vissa åtgärder är anmälanspliktiga. Till dessa hör rivning i vissa fall, ändring av byggnadens konstruktion, ändring av planlösning, installation av- eller väsentlig ändring av tekniska installationer i byggnader samt de s.k. Attefallsåtgärderna samt underhåll av kulturhistoriskt värdefull byggnad. Byggnadsnämnden begär ofta att byggherren kompletterar sin anmälan innan denna bedöms.
Attefallsåtgärderna beskrivs i Plan- och bygglagen, PBL, som en bygglovbefriad åtgärd och regleras i Plan- och byggförordningen, PBF. Attefallsåtgärderna kan strida mot den detaljplan som gäller för området. De ska dock vara lämpliga för sitt ändamål, ha god form-, färg- och materialverkan och ska även vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
En anmälan hanteras av byggnadsnämnden som beslutar om startbesked kan lämnas för åtgärden.
Tekniskt samråd:
Ett tekniskt samråd ska alltid hållas om det krävs en kontrollansvarig eller om du som byggherre har begärt ett tekniskt samråd. På mötet som byggnadsnämnden kallar till diskuteras framförallt dina tekniska lösningar och ditt förslag till kontrollplan. Avsikten är att alla inblandade ska få en överblick över vad som kommer att ske och i vilken ordning det kommer att ske och vem som gör vad i processen. Inför mötet ska du som byggherre skicka in ett förslag till kontrollplan, som du med hjälp av din kontrollansvarige har tagit fram. Till byggnadsnämnden ska du även skicka in tekniska handlingar som krävs för prövning av startbesked. Exempel är konstruktionsritningar, brandskyddsbeskrivning med mera.
Kontrollplan:
En kontrollplan är ett dokument innehållande ett antal punkter/moment som ska kontrolleras under projektets genomförande. Av kontrollplanen ska det framgå vad som ska kontrolleras, mot vad man kontrollerar, hur man kontrollerar samt vem som utför kontrollen. Kontrollerna ska göras under arbetets gång för att samhällets krav ska uppfyllas. Kontrollplanen ska också innehålla uppgifter om vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden, vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när dessa bör ske samt vilket farligt avfall som rivningsåtgärder kan ge upphov till och hur detta och annat avfall ska tas om hand.
Det är byggherrens ansvar att denna kontrollplan upprättas. Kontrollen kan ske inom ramen för byggherrens dokumenterade egenkontroll eller av en certifierad sakkunnig.
Startbesked:
För att få ett startbesked ska byggherren kunna visa för byggnadsnämnden att åtgärden kan antas uppfylla kraven i plan- och bygglagen med tillhörande föreskrifter. För att byggnadsnämnden ska kunna ta ställning till om åtgärden uppfyller kraven ska byggherren lämna in ett förslag till kontrollplan samt de tekniska handlingar som, utöver ansökningshandlingarna, krävs.
Byggnadsarbete får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden har lämnat ett startbesked.
Arbetsplatsbesök:
Byggnadsnämnden ska göra minst ett arbetsplatsbesök efter att tekniskt samråd har hållits. Under arbetsplatsbesöket ska byggnadsnämnden bland annat se efter hur kontrollplanen och bygglovet följts och att inget uppenbart strider mot byggreglerna. Den kontrollansvariga ska också vara med vid arbetsplatsbesöket. Byggnadsnämnden skriver ett protokoll från besöket.
Slutsamråd:
Byggnadsnämnden kallar till ett slutsamråd (om det inte bedöms som onödigt) efter att byggherren meddelat byggnadsnämnden att byggprojekt börjar bli klart. Byggherren och kontrollansvariga får en skriftlig kallelse. Byggnadsnämnden kan även kalla andra som den tycker bör vara med.
Vid slutsamrådet ska ni gå igenom hur kontrollplanen och andra villkor som står i ditt startbesked har följts. Kontrollansvarigas dokumentation ska gås igenom liksom annat som visar hur arbetet har utförts. På mötet diskuteras också förutsättningarna för att byggherren ska få sitt slutbesked. Även efter det här mötet kommer byggnadsnämnden att skicka ett protokoll till byggherren och kontrollsansvarig.
Slutbesked:
Byggnadsnämnden utfärdar ett slutbesked när byggherren har visat att alla krav är uppfyllda.
De ställda kraven finns i lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller i beslutet om kompletterade villkor. Redan i startbeskedet ska det framgå vilka handlingar som byggherren ska lämna till byggnadsnämnden inför beslut om slutbesked. Byggherren bör lämna in begäran om slutbesked till byggnadsnämnden i god tid innan bygget har färdigställts. Byggnadsnämnden får då möjlighet att kalla till slutsamråd för att gå igenom förutsättningarna och klara ut eventuella hinder så att slutbesked ska kunna meddelas.
Innan byggnadsnämnden har meddelat ett slutbesked för en åtgärd får byggnadsverket inte tas i bruk.
Byggnadsnämnden kan lämna ett så kallat interimistiskt slutbesked om ett slutbesked inte kan ges på grund av att en åtgärd, som inte är försumbar, behöver avhjälpas eller på grund av att en kontroll behöver göras i ett senare skede. När bristen är avhjälpt eller kontrollen är gjord ska nämnden slutligt pröva frågan om slutbesked.